Zavolejte nám (Po 9-17, Út 8-16, St 10-18, Čt-Pá 7-15)

Obojky proti štěkání a vytí - jak vybrat?

Je přirozené, že psi štěkají, pokud své páníčky upozorňují na nebezpečí nebo hlídají. Někdy se ale občasný štěkot změní v permanentní zlozvyk, který lze jen těžko odnaučit bez účinné pomůcky. Protištěkací obojky představují bezpečný nástroj, se kterým zvládnete svému pejskovi vysvětlit, kdy už by měl přestať štekat. Jaké druhy protištěkacích obojků jsou na trhu a jak se v nich vyznat a vybrat ten správný? 

Proč psi štěkají

Každý pes občas štěká. Vytí a štěkání by ale nemělo přerůst v obtěžující zlozvyk. Proto je vhodné už odmalička psa učit povelu „ticho“ a štěkání omezit, nikoli však zcela potlačit. Obranné štěkání je totiž u psa přirozené. Nevhodné a obtěžující štěkání se u psů může objevovat z různých důvodů – například se doma cítí opuštění a „pláčou“ po svém páníčkovi.

Jindy je ke štěkání vede strach nebo reagují na podněty okolo (projíždějící auto, lidé apod.). Ve chvíli, kdy se psem jste, můžete mu povelem „ticho“ dát jasně najevo, že zrovna nemá štěkat. Ale jakmile se za vámi zabouchnou dveře vašeho domova, pes spustí na celé kolo svůj štěkot a začne rušiť sousedy a ti si poté stěžují vám. Není to zrovna záviděníhodná situace. V takové chvíli pomáhá protištěkací obojek.

 

 

Jak funguje protištěkací obojek?

Protištěkací obojek se stává vaší prodlouženou rukou a psa napomene ve chvíli, kdy se rozštěká. Jakmile pes začne štěkat nebo výt, protištěkací obojek se aktivuje a vysílá upozornění. Poprvé je pes většinou upozorněn zvukovým signálem, následuje vibrace a poté elektrostatický impuls, po kterém pes už většinou přestane štěkat. A protože psi jsou velmi učenliví, dají si do souvislostí souslednost signálů, a posléze dobře reagují třeba jen na zvukový signál.

 

Protištěkací obojek a velikost psa

Kvalitní protištěkací obojky mají nastavitelné impulsy, a to podle velikosti psa. Jsou proto vhodné pro nejmenší, malá, střední, ale i velká plemena. Intenzitu impulsu snadno nastavíte tak, aby pes v případě upozornění zareagoval, ale elektrostatický signál mu nepůsobil bolest (na to by zareagoval např. zakňučením). Velikosti, váze a tělesné konstituci psů je upravena i samotná velikost protištěkacích obojků – pro miniaturní plemena se prodávají velmi drobné obojky, které nejsou pro jejich krk zátěží.

 

 

Značky protištěkacích obojků pro psy

Elektronické obojky pro psy zažívají rozmach, jsou účinné, funkční a oblíbili se je profesionální kynologové i začínající pejskaři – oběma skupinám usnadňují výcvik a pomáhají se psem budovat vztah založený na důvěře. Existují samozřejmě značky protištěkacích obojků, které udávají trendy, investují do vývoje a přináší na trh skutečně jedinečné řešení. V případě protištěkacích obojků patří k jedničkám na trhu především značky Aetertek, EasyPet, Petrainer, PetSafe, Dogtra nebo SportDog. Jaké výhody v sobě skrývají?

  • Protištěkací obojky Aetertek – patří k jedničkám na trhu elektronických obojků. Vyznačují se kvalitním zpracováním, propracovanými funkcemi a snadným ovládáním. Rychle se s nimi sžijete v i váš pejsek.
  • Protištěkací obojky Petrainer – jedná se o kvalitní elektronické obojky, které oceňují majitelé různých plemen psů. Jsou účinnou pomůckou při obtěžujícím štěkání psů, mají skvělý design a jednoduše se ovládají.
  • Protištěkací obojky PetSafe – jsou velmi oblíbené pro svoje snadné ovládání a variabilitu využití. Vyznačují se kvalitním propracováním a jsou cenově dostupné.
  • Protištěkací obojky SportDog – nabízejí modely vhodné pro všechny plemena psů o různé váze a velikosti. Snadno se ovládají a brzy si na ně zvyknete vy i váš pejsek.
  • Protištěkací obojky Dogtra – tyto obojky se řadí mezi elitu v sortimentu protištěkacích obojků. Velmi dobře se ovládají, mají propracované funkce a jsou cenově dostupné.

K dalším značkám, které s úspěchem vyrábějí protištěkací obojky, patří například E-collar, Pet at School, Garmin, Goodlife nebo Canicalm.

 

 

Druhy protištěkacích obojků pro psy

Každá ze zmiňovaných značek přináší něco trochu jiného – například jinak pracuje se signály, jež psa mají upozornit na nevhodné štěkání. U většiny značek protištěkacích obojků bývá zachována tato souslednost: zvukový, vibrační a elektrostatický korekční signál. Některé obojky ale přináší sprejovou nebo ultrazvukovou korekci. Podívejme se, jak jednotlivé upozornění pracují.

  • Sprejový obojek – stříknutí neškodného spreje u čumáku psa je velmi účinné. Tento typ korekce je bezpečný a efektivní. Jakmile se pejsek na plné kolo rozštěká, je upozorněn vystříknutím spreje a nevhodného chování rychle zanechá.
  • Zvukový obojek – jakmile pes začne štěkat, ozve se jasný zvukový signál, který pejska upozorní na nevhodné chování, pokud nezareaguje, následuje většinou intenzivnější zvuk, a poté i další možnosti korekce (vibrace, elektrostatický signál apod.)
  • Vibrační obojek – vibrační impuls obsahuje většina protištěkacích obojků. Pejskovi je vibrace nepříjemná, ale nebolí ho. Velmi dobře na ni reaguje a s nevhodným štěkotem vzápětí přestává.
  • Elektronický obojek – elektrostatický signál je velmi účinnou korekcí, na kterou zareaguje každý pes, jenž zatím přehlížel předchozí úrovně (např. vibrace nebo zvuk). Protištěkací obojky mají nastavitelnou míru impulsu, proto snadno nastavíte takový, který bude bezpečný a zároveň funkční.
  • Ultrazvukový obojek – moderní způsob řešení, kdy se při štěkotu aktivuje ultrazvukový signál. Některé obojky mají i možnost nahrání vašeho hlasu s jasným povelem (například ticho).

 

Protištěkací obojky, zařízení na zahradu i odpuzovače psů

Obojky proti štěkání, protištěkací jednotky, obojky proti vytí nebo odpuzovače psů jsou zařízení, která vám pomohou vymezit váš prostor a docílit klidu. Vezměme to ale pěkně popořadě, abychom se ve všech těch moderních pomůckách vyznali.

  • Protištěkací obojek – pokud váš pes ruší sousedy nebo i vás (například v noci), je protištěkací obojek skvělým řešením. Hodí se především pro použití v bytě, ale i na zahradě. Kvalitní a spolehlivý obojek od předního výrobce zajistí, že pes nebude štěkat v případě vaší nepřítomnosti a pomocí zvolené korekce (vibrace, zvuk, elektrostatický impuls, ultrazvuk, sprej) „okřikne“ psa, když spustí štěkot nebo vytí.
  • Protištěkací jednotky – jedná se o důmyslné a propracované řešení, které zamezí nevhodnému štěkotu psů. Protištěkací jednotky nebo budky jsou vhodným zařízením především na zahradu, které fungují na principu ultrazvukového signálu, který slyší jen psi. 
  • Obojky proti vytí – jestli je váš pes specifický a místo štěkotu především vyje, pořiďte mu tento druh obojku. Podobně jako protištěkací obojky přináší i obojky proti vytí hned několik možností – od zvukové přes vibrační korekci až po ultrazvukovou s nahráním vašeho hlasu.
  • Odpuzovač psů – může se stát, že se ocitnete v situaci, kdy sice sami psa nemáte, ale obtěžuje vás sousedův pes, která štěká a doráží, nebo se prostě bojíte blízkosti psů. V takovém případě je pro vás jako stvořený odpuzovač psů. Jde o zařízení do ruky, které vysílá ultrazvukové vlny, ty jsou pro psa dráždivé, ale nikoli nebezpečné.

V čem pomáhají protištěkací obojky a další zařízení?

  • Zamezují nevhodnému štěkání, vytí nebo štkaní psů.
  • Pomáhají psa odnaučit nevhodnému chování (štěkot, vytí apod.).
  • Přispívají k urovnání vztahů se sousedy (už žádné cedulky na dveřích, že váš pes zase vyl).
  • Pomáhají opět budovat důvěru mezi vámi a vaším psím mazlíčkem.

 

Podle čeho ještě vybrat protištěkací obojek?

Značka nebo funkce protištěkacího obojku by vám měly naplno vyhovovat a odpovídat vašim potřebám. Protištěkací obojek obsahuje také různé druhy detekce štěkání (vibrace hlasivek, zvuk nebo dokonce obojí) – záleží především na vás, jaké možnosti dáte přednost a jaký typ obojku zvolíte. Rozhodně sledujte nastavení síly impulsů – čím více možností a funkcí protištěkací obojek nabízí, tím lépe. Zvažte také, kde budete protištěkací obojek používat. V případě, že pes bude běhat na zahradě, měl by být rozhodně vodotěsný.

 

Recenze a zkušenosti s protištěkací obojkem

Ještě před tím, než pro svého psa vyberete protištěkací obojek, rozhodně vás budou zajímat zkušenosti ostatních chovatelů. Ohledně protištěkacích obojků jsou veskrze pozitivní, jak ukazují například recenze na webu Heureka. Například Jarka F. o protištěkacím obojku napsala následující: „Neublíží, je účinný, pes je klidný a sousedé si nestěžují. Pes svým štěkáním obtěžoval nás i sousedy, tak jsme obojek objednali a je po štěkání. Všem doporučuji.“

Samozřejmě, že se všichni, kteří své psy milujeme, zajímáme hlavně o to, aby pejskovi protištěkací obojky neublížily. Ti, kdo vyzkoušeli, už ví své. Třeba Helena napsala následující: „Impulsy jsou tak akorát. Vyzkoušeli jsme a na nejnižší pes nereagoval, na vyšší už ano. Pejskovi neubližují, ale zamezují štěkání. Jsem spokojená.“

 

Video: Jak funguje protištěkací obojek