Zavolejte nám (Po 9-17, Út 8-16, St 10-18, Čt-Pá 7-15)

Zvíře není dárek aneb proč k Vánocům nedávat psa

Milujete své blízké a chcete jim na Vánoce dát něco úžasného? Jestli ale uvažujete o "živém dárku" raději to ještě dvakrát promyslete. Proč? Majitelé zvířecích útulků by vám mohli vyprávět...

 

Domácí mazlíček pod stromeček - ano či ne?

Pes - věrný přítel, nejlepší společník a parťák na celý život. Proto přece tyto mazlíčky  milujeme a někdy bychom je rádi dopřáli i někom z našich blízkých. Třeba jako jedinečný dárek! Nejen pes, ale každé zvíře, vyžaduje péči a pozornost páníčka. Proto pořízení mazlíčka musí zvážit především budoucí majitel. Raději nedělejte taková rozhodnutí za jiné a nenadělujte o Vánocích štěně či jiné mazlíčky. Pomůžete předejít nečekaným smutným koncům...

 

 

Tradičně přeplněné útulky. Proč to tak je?

Ať se nám to líbí nebo ne, o naší možnosti chovat domácího mazlíčka rozhodují finance, prostor i čas majitele. Taková péče o pejska je mnohem náročnější, než se zdá. Nutná veterinární péče, očkování, krmivo aj. pomůcky šplhají na tisícové výdaje. Správná výchova a vycvičení psa stojí mnoho času a zdaleka nejde jen o pravidelné venčení. Před nadílením živých dárků tedy raději zvažte, zda má váš obdarovaný možnost se o zvíře skutečně postarat. Dvakrát naléhavě to platí v případě dětí, které si navzdory velkému přání nedovedou takovou zodpovědnost představit. Že zvíře rozhodně není vhodným dárkem pro dítě, o tom svědčí útulky, které se každoročně po Vánocích i v období vysvědčení plní opuštěnými psy a kočkami.

 

 

Proč by se někdo vzdával psa?

  • Je docela možné, že si váš obdarovaný už vyhlédl jiné plemeno nebo jinak přehodnotil svoje možnosti. Dost možná si psa sice přeje, ale uvědomuje si své reálné časové a finanční možnosti, a pro jeho pořízení se nerozhodl. Splněné přání se tak stane zátěží. Jak to potom skončí?
  • Nejčastěji do útulku putují mazlíčci darovaní dětem. Zapomenou, že venčit se musí i v zimě, dešti a taky o víkendu a že  občasné loužičky doma se prostě musí uklidit. Uklízet se ovšem bude muset mnohem víc už kvůli chlupům, občas špinavým tlapkám, štěněcí nemotornosti apod. Radost opadá a rodiče nemají na psa čas. Raději se ho tedy zbaví. Z dětské radosti se tak stane utrpení zvířete.
  • Zvířátko je potřeba zabezpečit vždy, když jedete na dovolenou, onemocníte nebo se stanou jiné nečekané záležitosti. Máte pro takové situace řešení?
  • V případě dárku pro děti si musíte předem uvědomit, že psa budou mít na starost všichni z rodiny (jinak to opravdu nejde). Je lepší počkat na vhodnou dobu, než se štěněti postarat o utrpení na ulici nebo v útulku.
  • Štěněti je potřeba se v prvních týdnech nepřetržitě věnovat, jinak se nenaučí vykonat potřebu až venku, rozumět povelům a strávit nějaký čas o samotě bez pláče a štěkání. Máte takovou možnost?
  • Psi štěkají. Někdy trpí úzkostí, a proto o samotě štěkají. Jste připraveni řešit následné situace se sousedy, máte čas ho dovychovat a víte, jak na to? "Sousedi si stěžují...", takové příběhy potom slýchají v útulcích často.

 

 

Nenadílejte o Vánocích bolest...

Zvíře si snadno vytvoří silné citové pouto, vycítí váš smutek a přijde vás utěšit. To je nejen nádherná vlastnost, ale i důkaz, že zvíře skutečně prožívá city, a tedy smutek a bolest. Pokud pro zvíře nejste na 100 % rozhodnuti, nepořizujte si ho domů, ani nikomu z vašich blízkých a raději místo toho podpořte útulek či psí hospic nebo choďte venčit opuštěné psy. To je totiž nejlepší cesta, jak aspoň trochu zkusit, co péče obnáší nebo vysvětlit dětem, co je zodpovědnost.

 

Pokud si také myslíte, že pes není věc, pomozte nám článek šířit dále. Informovanost pomáhá.