Zavolejte nám (Po 9-17, Út 8-16, St 10-18, Čt-Pá 7-15)

První pomoc při podchlazení psa: Jak jednat v zimě

Podchlazení může postihnout nejen lidi, ale i naše čtyřnohé přátele. Psi jsou náchylní k podchlazení, zejména v chladném počasí, a je důležité vědět, jak jednat v případě, že se váš pes dostane do podchlazení. Následující rady vám poskytnou informace o tom, jak poskytnout první pomoc a minimalizovat riziko pro vašeho chlupatého společníka.

Rozpoznání podchlazení

Zdravý pes má teplotu 38-39 stupňů. Mezi nejohroženější skupinu psů patří psí senioři, štěňata, nemocní psi a psi bez podsady. Pokud však tělesná teplota klesne pod 35 stupňů znamená to, že je pes podchlazen. Pokud klesne pod 33 stupňů, je pes ohrožen na životě. 

 Jak poznat že je psovi zima? Pokud uvidíte, že se pes začal třást, stáhnul ocas pod tělo a mohou se mu také zježit chlupy, je na místě psa přesunout co nejdříve do tepla. Jinak může velmi rychle nastat podchlazení. K tomu nejčastěji dochází, pokud je pes mokrý (zmokne na procházce nebo se rozhodne jít si zaplavat – v horším případě se proboří ledem do vody), a dlouhodobý pobyt psa v chladném, mrazivém počasí (platí hlavně pro výše uvedené ohrožené skupiny psů). 

Prvním krokem k poskytnutí první pomoci je rozpoznání příznaků podchlazení. Tyto příznaky mohou zahrnovat:

První pomoc při podchlazení

Pravidlo číslo jedna zní: Co nejdříve psa postupně zahřát. Uvádíme postupně proto, aby nedošlo k teplotnímu šoku, který mimo jiné může nastat i v situaci, že byste se psa rozhodli zahřívat fénem nebo teplou sprchou. Přehřátého psa také nemůžete hned zchladit studenou vodou. Při postupném zahřívání psa dodržujeme tento postup:

  1. Přesuňte psa na teplé místo: Okamžitě přesuňte psa do teplého prostředí, abyste minimalizovali expozici chladu.

  2. Zahřejte psa: Poskytněte psovi teplo. Zakryjte ho teplým dekem nebo oblečením. Můžete použít i ohřívače (teplé vaky nebo láhve s teplou vodou zabalené v utěrce), umístěné kolem těla psa.

  3. Zkontrolujte životní funkce (tep, dech)

  4. Pozorujte tepelný stav: Sledujte, jak se pes zahřeje. Není vhodné ho přehřívat, proto pečlivě sledujte jeho reakce.

  5. Zkontaktujte veterináře: I když se pes zdá být zahřát, je důležité konzultovat s veterinářem, aby bylo možné vyloučit možné komplikace spojené s podchlazením.

Pokud je pes v takové fázi podchlazení, kdy upadl do bezvědomí, zahajte resuscitaci a okamžitě jej převezte k veterináři, neboť psovi jde v té chvíli o minuty a život.

Obsah obrázku Psí plemeno, pes, sníh, savecPopis byl vytvořen automaticky

Prevence

Abychom předešli podchlazení, měli bychom přijmout několik preventivních opatření:

Teplé a suché prostředí: Zajistěte, aby pes měl k dispozici teplé a suché místo k odpočinku.

Pamatujte, že každý pes je individuální, a proto je důležité sledovat jeho reakce a přizpůsobit poskytovanou pomoc podle potřeb. V případě jakýchkoliv pochybností nebo pokračujících problémů konzultujte s veterinářem. Zajištění bezpečného a teplého prostředí pro vašeho psa je klíčové pro jeho zdraví a pohodu.