Zavolejte nám (Po 9-17, Út 8-16, St 10-18, Čt-Pá 7-15)

Mezinárodní den psů

Mezinárodní den psů se slaví každoročně 26. srpna. Tento den byl vyhlášen v roce 2004 Mezinárodní organizací pro ochranu zvířat (IFAW) s cílem upozornit na důležitost psů v našich životech a podpořit jejich ochranu.

Psi jsou jedním z nejoblíbenějších domácích mazlíčků nejen v České republice, ale i na světě. Jsou věrní, hraví a laskaví. Dokážou nám poskytnout mnoho radosti a bezpodmínečné lásky. Psi jsou také velmi důležitými pomocníky v mnoha oblastech, jako je například policie, armáda, záchranářství nebo zdravotnictví.

Mezinárodní den psů je příležitostí, kdy můžeme oslavit tyto úžasné tvory a poděkovat jim za všechno, co pro nás dělají. Můžeme také podpořit jejich záchranu tím, že si pořídíme psa z útulku nebo podpoříme organizaci, která se zabývá ochranou psů.

Zde je několik způsobů, jak můžete oslavit Mezinárodní den psů:

  • Podělte se o fotografie svého psa na sociálních sítích s hashtagem #MezinárodníDenPsů
  • Darujte svému psovi novou hračku nebo pamlsek
  • Vezměte svého psa na výlet do parku nebo na procházku
  • Podpořte organizaci, která se zabývá ochranou psů
  • Podělte se o své zkušenosti se psy s ostatními

Výhody soužití se psem

Psi při společném soužití s člověkem přinášejí mnoho výhod pro naše zdraví a celkovou pohodu. Zde je pár příkladů:

  • Snižují stres a úzkost
  • Pomáhají nám zůstat aktivní a zdraví
  • Zvyšují naši sebevědomí a sebeúctu
  • Poskytují nám pocit lásky a bezpečí
  • Mají pozitivní vliv na naše sociální interakce

 

Co psi potřebují

Psi jsou společenská zvířata, která potřebují pravidelný kontakt s lidmi. Je důležité, aby měli dostatek pohybu, lidské pozornosti, a některá aktivnější plemena potřebují i dostatečně zaměstnat psí hlavu, aby pak doma v nepřítomnosti páníčka netropili hlouposti. Pro to jsou ideální třeba hračky na pamlsky nebo hlavolamy pro psy. Psi také potřebují kvalitní krmivo, vlastní místo k odpočívání a pravidelnou péči o srst a uši.

Psi jsou náchylní k mnoha nemocem, jako jsou například parvoviróza, psinka nebo leptospiróza. Proto je důležité, aby byli pravidelně očkováni a odčervováni. Psi by také měli být pravidelně kontrolováni veterinářem v rámci prevence.

Podpořte dobrou věc

Mezinárodní den psů je den, kdy můžeme společně oslavit tyto úžasné tvory a poděkovat jim za všechno, co pro nás dělají. Můžeme také podpořit jejich záchranu tím, že si pořídíme psa z útulku, podpoříme organizaci, která se zabývá ochranou psů věnováním krmiva pro psy nebo potřebného vybavení pro každodenní provoz. Nebo také dobrovolně pomáhat v útulku třeba s venčením psů.