Zavolejte nám (Po 9-17, Út 8-16, St 10-18, Čt-Pá 7-15)

Bezpečnost výcvikových obojků

Každý nástroj se může stát nebezpečným, pokud ho nebudete používat s uvážením, rozmyslem a podle instrukcí. To samé platí i o elektronických obojcích pro psy. 

Elektronické obojky pro psy

Každý nástroj se může stát nebezpečným, pokud ho nebudete používat s uvážením, rozmyslem a podle instrukcí. To samé platí i o elektronických obojcích pro psy. Pomůcka, kterou si oblíbili profesionální kynologové po celém světě má své zastánce i odpůrce.

Co je elektronický obojek

Jedná se o výcvikovou pomůcku pro chovatele psů. Elektronický obojek pracuje na bázi výbojů, které jsou pejskovi nepříjemné, ale nejsou pro něho nebezpečné. Každý zkušený chovatel ví, že bez napomínání nebo fyzických trestů psa vychovat nelze. Místo vytahání za kůži či plácnutí přes zadek lze využít právě elektronické obojky. Ty oceníte např. ve chvíli, kdy pes zavětří, uteče a nereaguje na volání, protože je lze ovládat i na dálku.

Pro koho je elektronický obojek vhodný

Elektronické obojky si pořizuje stále více zodpovědných chovatelů psů, kteří vědí, že neposlušný a nevychovaný pes může způsobit řadu problémů a v neposlední řadě může způsobit újmu i sám sobě.

Elektronické obojky mj. pomáhají v těchto případech:

  • Základní výcvik psů – prostřednictvím elektronických obojků snadno svého psa naučíte povelům typu „sedni, lehni, přines, čekej“ apod.
  • Přivolání psa na dálku.
  • Útěky psa, který „chytil stopu“ a nereaguje.

Bezpečnost a ochrana zvířat na prvním místě

Elektronické obojky zkoumala Ústřední komise pro ochranu zvířat, která mj. uvedla: „Tzv. elektronické obojky prošly v posledních 8–10 letech bouřlivým technickým vývojem a nemají již téměř nic společného se svými předchůdci, které používaly mnohem větší intenzitu elektrického proudu a zcela, nebo téměř zcela, postrádaly jakékoli regulační prvky. Z důvodů ochrany zvířat a sjednocení standardů byla založena Mezinárodní asociace výrobců elektronických obojků (ECMA), která se touto problematikou důkladně zabývá, a kromě vlastního výzkumu rovněž zadává studie odborným a vědeckým pracovištím. Dnešní moderní výrobky od renomovaných výrobců, sdružených v ECMA, plně respektují šetrné zacházení se zvířaty, a jejich použití v mnoha případech napomáhá nahradit některé tradiční metody výcviku psů, které mohou být ke zvířatům mnohem méně ohleduplné.“

Jak bezpečně a šetrně používat elektronické obojky

Elektronické obojky pro výcvik psa je možné používat již od 6 měsíců. Pozorně si přečtěte návod od výrobce. Zvolte vhodnou míru impulsu (pes by měl na impuls reagovat, na druhou stranu by neměl pro něho být příliš bolestivý – zakňučení apod.). Obojky zpravidla nabízí několik stupňů upozornění (zvukový signál, vibrace, impuls). Pes si velmi brzy uvědomí souslednost signálů, takže následně stačí jen používat zvukový, popř. vibrační signál.